Kontakt

Kontakta mig på
simone.haggdahl@gmail.com

onsdag 7 mars 2012

min sötnos



Min sötnos Älva har världens hemskaste andedräkt.. Nu har vi skaffat hem massa dentastix som nu Älva skall börja äta varje dag (hon åt dem ett tag förr och de hjälpte) så nu börjar vi igen! Hon gillar dem :D
S

8 kommentarer:

  1. dålig andedräkt tyder oftast på tandsten :) har ni varit till veterinären och kollat upp det?

    SvaraRadera
  2. Borstar du tänderna på henne då? Andedräkten kan komma från tandsten eller bakterier i munnen. Kan också komma av att fodret inte passar henne så bra. Kanske bara märks på andedräkten och inte avföringen, eller båda med diarre/förstoppning. Dentastix "rengör" inte tänderna. Det är bra för hundar att gnaga på saker men i dagens samhälle använder de inte tänderna som förr - därför behövs tandborstning också.

    SvaraRadera
  3. jo har en tandborste till henne också som jag använde flitigt förr men som jag nu har glömt bort.. ger henne även algpulver i maten en gång om dagen som skall mjuka upp tandstenen och göra det lättare att den då "faller bort" när hon gnagar på dentastix.. och jo hon har tandsten.. hon får väldigt lätt tandsten och jag har varit till veterinären en gång och tagit bort det :/ men veterinären sa att det är ofta olika från ras till ras om de får lätt tandsten eller inte och Älva får lätt :/ tyvärr :S så jag kämpar vidare för att föröska mjuka upp och fördröja tandstenen :) jo jag vet att dentastix inte rengör tänderna men de borde väl förhindra/ta bort lite tandsten och man mjukat upp det före med algpulvret? så har jag iaf förstått det :)

    SvaraRadera
  4. och hon äter inte foder.. :/ hon vill inte ha det :D

    SvaraRadera
  5. Fortsätt med tandborsten ändå så bildas inte mer tandsten och du kan lösa upp det som sitter löst. Du kan skrapa försiktigt med nageln på tandstenen, så har vi fått bort det lilla som hade blivit på vår hund när vi slarvade med tandborstningen. Mina föräldrar borstar dock aldrig tänderna på deras hundar och har fått lära sig hårda vägen med svåra tandoperationer som följd. Det på en liknande ras som du har. Vad äter hon för mat då? Barf eller färskfoder? Vår hund tycker periodvis inte heller om foder men vi "mutar" henne med att ringla över lite smör, klicka i leverpastej eller lite äggula ovanpå. Vill att hon ska äta torrfoder pga att det är mera jobb för tänderna (jämför om du äter morot eller gröt...) och för att det är mer praktiskt att hon är van att äta det då vi alltid kan ha en burk torrfoder hos våra respektive föräldrar när vi hälsar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. okej! Tack! Hon äter något som vi gör själv, hundgröt typ :) som görs i ugnen.. men stämmer, borde nog ge foder så tänderna måste arbeta! Hon äter bara "mjuk" mat nu :S

      Radera
  6. Nu blev jag ju nyfiken! Vad är det för nått?

    SvaraRadera
    Svar
    1. förlåt det tog så länge att svara! Fick aldrig fram receptet så jag kunde skriva det till dej :D men här är receptet :
      2 dl mörkt ris
      2 dl korngryn
      1 dl hirs
      1 dl bovete
      1/2-1 dl olja
      1 tsk salt
      3 ägg
      3-4 dl rivna morötter
      2 l mjölk
      2 l vatten

      blanda allt och in i ugnen på 200 grader i 90 minuter. Låt svalna och blanda när du serverar med lite hundkött/maletkött(rått) :) Älva älskar det!

      Radera